Adelaide --> Melbourne --> Sydney
Door: Erik
Blijf op de hoogte en volg Erik
02 December 2010 | Australië, Sydney
Het heeft weer even geduurd. Maar dan krijgen jullie ook weer een extra lang verslag. Zeg maar zo’n beetje de extra dikke Sinterklaaseditie. Maar dan niet op rijm.
Maandag 22 november
Vanmorgen ook weer druk aan de slag gegaan. Boodschapjes om enigszins fatsoenslijk te eten en mezelf getrakteerd op een nieuwe zwembroek. De vorige had toch wat veel geleden in de Australian Outback. Al dat roest stof maakte hem niet beter.
De rest van de dag enorm druk geweest aan het strand met boekje lezen, zwemmen, muziekje luisteren, zwemmen etc. Maar zal jullie daar niet teveel mee lastig vallen.
De avond in het hostel doorgebracht met het bekijken de Australische X-factor finale. Wel grappig als je er helemaal niks vanaf weet. (en de rest ook niet)
Dinsdag 23 november
Vanmorgen verkast van hostel. Nu de binnenstad van Adelaide in gegaan. Hier even een stadswandeling gemaakt. Komt er toch weer op neer dat alle steden hetzelfde zijn en met 35 graden heb je er niks te zoeken. Vanmiddag dan ook maar weer de tram naar de zee gepakt en op het strand druk geweest.
De avond doorgebracht met het ompakken van mijn backpack omdat op de tour morgen het grote backpack niet mee mag. Vervelend. Daarna op tijd naar bed want de wekker gaat vroeg morgen.
Woensdag 24 november
Dag 1
Vandaag aan een tour begonnen naar Kangaroo Island. Een eiland een paar kilometer uit de kust bij Adelaide. Eerst een paar uur in de auto gezeten naar de ferry. Een klein groepje van 11 mensen en een Aboriginal Tourgids. De ferry duurt ongeveer 3 kwartier, niet echt spannend. Maar mooie gelegenheid om iedereen een beetje te leren kennen.
Op het eiland aangekomen even de nodige boodschappen gedaan. (lees: drank) Daarna doorgereden naar Prospect Hill. Een van de hoogste punten van het eiland waar je een schitterend uitzicht hebt over het eiland. Dit is ook de plek waar een Franse ontdekkingsreiziger er achter kwam dat het eiland maar heel klein is. 150 km lang en de breedte varieert. Daarnaast kijk je hier over de baai waar de Franse ontdekkingsreiziger even drankje of zo gedaan heeft met de Engelse ontdekkingsreiziger die de andere kant van het eiland in kaart heeft gebracht. Zodoende zijn er aan de ene kant wat Franstalige namen en aan de andere kant wat Engelse. Saillant detail: De ontdekkingsreizigers waren in die tijd met elkaar in oorlog. Maar omdat ze zover van huis waren hebben ze het maar niet uitgevochten daar. Kangaroo Island is trouwens ontdekt door een Nederlander maar die is er verder nooit aan land geweest. Voor zover wat geschiedenis. Ondertussen is het beginnen te regenen. Dat is natuurlijk niet de reden waarom ik in Australië ben. Maar ja, niks aan te doen.
Het programma werd vanaf hier door de gids omgegooid. We zouden hier eigenlijk gaan sandboarden maar dat gaat niet als de duinen nat zijn. De volgende stop werd zodoende een Eucalyptusolie fabriekje. Even gezien hoe ze dat maken en welke producten er van gemaakt worden. In het verleden was Kangaroo Island de grootste producent van eucalyptus olie. Verder hing er in de hoek een Joey. Een Joey is een baby kangaroo. Dit was een weesje omdat moeders overleden was bij een verkeersongeval. Degene die de kangaroo doodgereden had heeft toen niet gecheckt of de kangaroo wel dood was en of er geen Joey in de buidel zat. In Australië hoor je na een aanrijding te checken of het beest wel echt dood is en om het in geval van nood uit zijn lijden te verlossen. Verder moet je bij een kangaroo altijd checken of er geen Joey is omdat deze anders in de buidel blijft zitten en zal verhongeren. Maar goed. Deze is dus gevonden door iemand en naar dat fabriekje gebracht waar de Joey nu in een namaakbuidel opgroeit en hopelijk in de toekomst weer in het wild kan worden teruggezet.
Daarna gelucht. Erg goed eten op deze tour trouwens. De gids probeert ons echt vet te mesten.
De volgende stop was een strandje. Met zon vast heel mooi. Nu iets minder. Even pootje gebaad en de meest bizarre actie van deze reis gezien. In de groep zitten 3 Singaporettes. Ze waren met hun drieën wat aan het geinen en plotseling valt de bril van een van de dames in het water. Wat doet die griet? Ze grijpt met haar hand in het water naar die bril. Op zich allemaal best logisch behalve dat ze in die hand een behoorlijk goede Canon fotocamera had. Die was dus naar de haaien.
De volgende stop waren wat Pelikanen. Iemand voert ze hier iedere dag dus we konden heel erg dichtbij komen. Best grote vogels.
De laatste stop vandaag was een bijenimker. Op het eiland is 100 jaar terug een bijenvolkje gebracht. Deze soort is de enige bijensoort op dit eiland. Het voordeel hiervan is dat er geen ziektes e.d. voorkomen die op andere plaatsen wel voorkomen. Ook wel grappig om zo eens te zien.
Daarna gegeten. Wederom erg goed.
Na het eten zijn we nog pinguïns wezen kijken die op dit eiland wonen. Deze komen ’s avond in het donker het land op. Helaas hebben we er maar eentje gezien ergens diep in de bosjes.
Onderweg wel heel veel kangaroos en wallabies (klein soort kangaroos) gezien. En dan echt veel. Kunnen er zo een paar honderd geweest zijn langs de kant van de weg.
Donderdag 25 november
Dag 2
Vandaag redelijk uitgeslapen tot een uur of 8. Ontbeten, spullen gepakt en de bus weer in. De eerste stop vandaag was Seal Bay. Wat zoveel betekent als zeehonden baai. Met een speciale gids zijn we hier naar het strand gegaan waar de zeehonden in en uit de zee gaan, rusten, spelen, kleintje maken/krijgen. Heel veel zeehonden. Zeeleeuwen om precies te zijn. Zeehonden bestaan uit 3 hoofdgroepen. De echte zeehond zoals wij ze in de Waddenzee kennen, zeeleeuwen deze hebben zichtbare oren en kunnen een beetje lopen. De laatste groep is de walrus, met de grote snor zeg maar. Hier hebben ze dus zeeleeuwen maar alles word in het Engels Seal genoemd. Redelijk verwarrend. Maar fantastisch om te zien.
Hierna gelucht en op Kelly’s Hill een druipsteengrot bezocht. Net zoiets als die van een paar weken geleden.
Daarna doorgegaan naar de Koala walk. Dit is een laantje met Eucalyptus bomen. Maar hier zitten altijd Koala’s (geen koala beer, want ze zijn meer familie van de kangaroo dan van de beren) Schattig om te zien.
Het is vandaag nog steeds niet warm maar toen we op Hanson Bay aankwamen begon zowaar de zon te schijnen. Dus even snel gezwommen. Maar de zee is hier toch wel koud. Daarna nog wel even uit de wind in de zon gelegen.
De volgende stop was ons hostel voor de nacht. Hier alvast gedoucht en wat gesnackt.
Daarna weer door naar Remarkeble Rock. Een bijzonder rotsformatie ontstaan door de eeuwen heen. Grappige foto’s gemaakt in ieder geval.
De laatste stop voor vandaag was Admiral’s Arch. Ook een bijzondere rotsformatie alleen hier liggen spelen weer heel veel zeeleeuwen. Hier ook de zonsondergang bekeken. Weer een mooie.
De dag tenslotte afgesloten met eten en naar bed.
Vrijdag 26 november
Dag 3
De eerste stop vandaag was Flinders Range National Park. Hier een wandeling gemaakt naar een schitterend strandje. Daarna richting little Sahara. Het deel van het eiland met de zandduinen. Hier gesandboard. Uiteindelijk een wedstrijdje gedaan wie het verst kwam. Hierbij zelfs de gids verslagen die zei dat hem dit nog nooit overkomen was. Geen idee of het waar was maar wel lol gehad. Mijn camera heeft in het zand gelegen en leek het begeven te hebben. Gelukkig na wat schudden en klooien deze toch weer aan de gang gekregen.
Daarna nog een uurtje op het strand gelegen. Wat gezwommen tussen de golven en de Ferry terug naar Adelaide gepakt. Ook deze tour weer het geluk dat de bus het begaf. Gelukkig waren we nu al in de stad en heeft een taxi ons verder gebracht naar het hostel.
’s Avonds nog even met een paar mensen van de groep pizza wezen eten en daarna snel naar bed want morgen begint er alweer een volgende toer. Ik lijk wel een Duitser. Van de ene tour naar de andere.
Zaterdag 27 november
Dag 1
Om kwart voor 7 weer opgepikt voor de volgende tour. Vandaag bestaat voor een groot deel uit kilometers maken. En het weer is k*t voor Australische begrippen. Maar een graadje of 20 en wat miezer regen.
De eerste min of meer serieuze stop was in Bordertown. De grensstad op de grens tussen South-Australia en Victoria. 2 staten van Australië. Beetje hetzelfde systeem als de U.S.A. Hier zijn een aantal zogenaamde albino kangaroos te zien. Oftewel witte. Is eigenlijk een genetische afwijking maar wel grappig om een keer te zien.
Daarna nog even gestopt bij de daadwerkelijke grens tussen S.A. en Victoria. Het tijdsverschil is hiermee opgelopen naar 10 uur later dan bij jullie.
Daarna zijn we doorgereden naar the Grampians, een berggebied hier in Victoria. Hier hebben we eerst de Mc Kenzie Falls bekeken. Een waterval. Vooral blij om even de benen te kunnen strekken met een kleine wandeling naar beneden.
De tour ging verder de Grampians in waar we het uitzicht hebben bekeken op Reeds Lookout en daarna even naar de Balconys gewandeld. Dit zijn een soort balkonnen die uit de bergwand steken. Helaas was het hier nogal mistig dus verder dan een balkon konden we niet kijken. Laat staan het uitzicht over de vallei eronder.
Toen door naar het hostel om te eten en slapen. Hierbij moet ik nog even Judith bedanken voor het repareren van mijn broek en Anne voor het verzorgen van het commentaar bij deze actie. (Judith en Anne zijn 2 leuke, spontane, goed uitziende Nederlandse die op deze en de vorige tour in mijn tourgroep zaten, red.)
Zondag 28 november
Dag 2
Vanmorgen om 6 uur mijn nest weer uit om te pakken en te ontbijten. Om kwart over zeven stonden we op een parkeerplaats halverwege de berg waar we vanuit ons hostel op keken. De rest van de klim hebben we zelf gemaakt. Een uurtje omhoog lopen. Op zich redelijk te doen. Even wat foto’s gemaakt en daarna weer terug naar de bus gewandeld. Op de terugweg nog even gestopt in een Aboriginal culture center. Krijg je iedere keer weer slechte zin van als je ziet hoe er vroeger met die mensen werd omgegaan. Vandaag is trouwens weer een dag met regen en weer waar ik niet blij van word. Van de ander kant bekeken komen de eerste berichten door dat jullie sneeuw en vorst hebben. Is het hier nog niet zo slecht.
We verlaten de Grampians nu om door te rijden naar de Great Ocean Road. Hier zijn we na de lunch ook aangekomen. De Great Ocean Road is een weg die is aangelegd in de na de eerste wereld oorlog toen de teruggekomen soldaten geen werk meer hadden. Het is een weg van ongeveer 300 km langs de kust. De weg bestaat uit 2 delen. Shipwreck coast en surfers coast. Wij starten aan de kant van Shipwreck coast. Zoals de naam al zegt zijn hier heel wat schepen vergaan op de rotsen. De eerste stop was de Bay of Islands. Een van de vele foto momentjes op deze tour. Oftewel, bus uit, foto maken, bus weer in.
Volgende stop Bay of Martyers gevolgd door de Grotto. Allemaal redelijk bijzondere rotsformaties enzo.
De stop daarna was de London Bridge. Dit was voorheen een boog waar de zee onderdoorging. Het verhaal hierbij is wel grappig. Het was voor bezoekers verboden om via de boog naar het eiland te gaan, omdat dit buiten het afgeschermde pad viel. Op een zekere dag is de boog ingestort door erosie en de weersinvloeden enzo. Nu was er toevallig een stelletje over het hek heen geklommen en via de boog naar het eiland gegaan. Toen de boog ingestort was konden ze niet meer terug. We hebben het hier over hele hoge afgronden aan de rand van het eiland. Ze moesten er dus met een helikopter vanaf gehaald worden. Nu wil het toeval dat de prime minister toevallig die dag op de Great Ocean Road was voor wat publiciteitsacties. Er waren dus ook erg veel cameraploegen in de buurt die dus allemaal heel snel naar de London Bridge gingen om verslag te doen van de situatie. Alleen deed het koppeltje op het eiland alles om buiten beeld te blijven. Zelfs toen ze gered waren mocht niemand hun gezicht zien. Nu bleek later dat de beide personen van het koppeltje getrouwd waren, alleen niet met elkaar. Toch lullig al je zo op tv komt.
De volgende stop waren de 12 apostelen. Dit waren vroeger 12 rotsformaties die uit de zee staken. Inmiddels zijn er nog 7 over. Dit is wel het meest gefotografeerde deel van de Great Ocean Road. Hierna richting het hostel voor het eten. Na het eten nog even terug geweest voor de zonsondergang bij de 12 apostelen. Helaas was het te bewolkt dus geen schitterende foto’s. De rest van de avond film gekeken in het hostel.
Maandag 29 november
Dag 3
Ook vandaag weer lekker op tijd uit de veren om het laatste deel van de Great Ocean Road te bekijken. Dit is voor het grootste deel de surfers coast. Dit omdat hier erg veel goede stranden zijn om te surfen. Maar eerst de laatste stop aan de Schipwreck coast. Loch and Gorge. Weer een klif met een verhaal. Daarna hebben we even de kust verlaten voor een stukje binnenland naar het Otway National park. Een van de oudste regenwouden in een gematigd klimaat. Hier even een kleine wandeling gemaakt.
Vervolgens door naar Apollo Bay. Een toeristenstadje. Daarna de Great Ocean Road gevolgd langs de kust. Eigenlijk een groot fantastisch uitzicht. Voor de lunch nog even Koala’s gekeken in een gebied waar er heel veel zitten. Er zaten er een paar met jonge. Erg schattig om te zien. Daarna gestopt in Lorne voor de lunch en daarna weer verder. Nog even gestopt bij de Memorial Arch. Een boog over de weg waar de makers van de weg herinnerd worden. Verderop weer een fotomomentje bij Split Point en Bell’s Beach. Tenslotte de laatste stop voor Melbourne, Torquay, een van de surfsteden van Australië en de stad waar alle grote surfkleding merkengevestigd zijn. Hier dan ook een geshopt en bij de outlet’s gekeken of er nog wat deals waren.
Toen richting Melbourne. ’s Avonds ff wat gegeten en daarna met de restanten van de tourgroep nog wat zitten drinken. Komt er later een jongen bij zitten uit Nederland. Zit er ff wat mee te praten blijkt zijn vader een van mijn Mentoren van het Elzendaal collega te zijn. (Piet Barten) Wel grappig zo ver van huis.
Dinsdag 30 november
Eerst een gat in de dag geslapen. Daarna wat accommodatie en transport in en naar Sydney geregeld. Vervolgens wat boodschapjes gedaan. Daarna een klein middagdutje. Ja, zo’n tourweek hakt er behoorlijk in. Iedereen was helemaal kapot. ’s Middags Melbourne verkend. Het centrum is prima te belopen. Vandaag gelukkig weer beetje lekker weer. Graadje of 25 dus prima toeristen weer. Tegen de avond richting St. Kilda gegaan om samen met Rijk (een Nederlander die ik heb leren kennen aan de westkust) even wat te gaan eten, drinken en bijpraten. St. Kilda is zeg maar het strandstadsdeel van Melbourne. Half uurtje met de tram. Voor de Olympische spelen in Melbourne (jaren ’60 of ’70) is er een pier aangelegd voor bepaalde sporten. Een aantal jaren later hebben de pinguïns deze pier ontdekt om te broeden. Inmiddels zitten er 1500 pinguïns. Deze komen als het donker wordt te voorschijn. Deze pinguïns zijn ongeveer 30 cm hoog en geweldig leuk om naar te kijken. Zeker omdat je er zo dichtbij kunt komen. Ze trekken zich ook niks aan van de mensen die staan te kijken en lopen zowat over je voeten heen. Hierna weer afscheid genomen van Rijk en terug de stad in gegaan naar het hostel voor een niet zo lange nacht.
Woensdag 1 december
Vanmorgen vroeg opgestaan om de Greyhound bus naar Sydney te pakken. 14 uur genieten van het Australische landschap en zien van stadjes waar ik nog nooit van gehoord heb. En waarschijnlijk ook nooit meer zal komen. In de avond in Sydney aangekomen. Het regent hier pijpenstelen. Hoop dat dit geen voorbode is voor Nieuw- Zeeland. Nu weer terug in het hostel waar het 2,5 jaar geleden allemaal begonnen is.
Donderdag 2 december
Op tijd wakker door een ******* stelletje. Als dank maar heel irritant en luidruchtig de was gaan doen, in en uitlopen net zo lang totdat ze lagen te slapen. Heerlijk om weer terug te zijn aan de beschaafde oostkust met zuipende Engelsen en Ieren. Daar de rest van de morgen zo’n beetje zoet mee geweest. Verder foto’s e.d. uitgezocht voor publicatie en daarna nog een klein middagdutje gedaan. De middag verder doorgebracht met wat door de stad slenteren. Beetje rondkijken en boekje lezen in het park. Kortom, eigenlijk bar weinig gedaan. De avond bij de Mac doorgebracht om jullie op de hoogte te brengen van mijn avonturen van de laatste anderhalve week.
Wens ik jullie allemaal een prettige Sinterklaas want dat schijnt dit weekend te zijn. Krijg ik hier dus helemaal niets van mee.
Zelf vlieg ik zaterdag naar Nieuw-Zeeland, op zoek naar nieuwe avonturen.
Groeten Erik
PS 1 Er zijn foto’s toegevoegd, ook bij de vorige verhalen. Met name foto’s waar ik zelf op sta.
PS 2 Voor meer foto’s, meld je aan bij facebook (Engelse Hyves) en kijk op www.facebook.com/erikderks.
PS 3 Baard is er inmiddels (gelukkig) af.
PS 4 Reageren hieronder mag. Het is voor mij ook wel leuk om te weten wie de moeite neemt om alle verhalen door te lezen.
02 December 2010 - 10:54
Rianne:
Erik,
Weer een mooi verhaal van jou!
Wat maak je toch allemaal leuke dingen mee zeg!
Tot spreeks,
Gr Frank -
02 December 2010 - 12:12
Esther:
Erik,
Ben jaloers!!!! het is vreselijk koud hier.. en jij klaagt over 20 graden!!!!
Nou geniet er maar van en denk aan ons met onze min 7!!!
Leuke foto;s!!!!
Groetjes Esther -
02 December 2010 - 15:34
Silvy:
Erik,
je kunt mooie verhalen vertellen.
In Australie hebben ze vast ook barbershops. -
02 December 2010 - 16:25
PC En Kids:
Ha neef
je hebt het beter als wij hier -15 gevoelstemperatuur.
het is hier echt kl*te koud.
Je maakt weer leuke dingen mee, zo te lezen. Alleen die baard!!!!!!! Nee!!!!! kan echt niet,hihi!!!!
Hier is het dus bijna pakjesavond en die 2 van ons staan opspringen. Luisteren niet meer en zitten vol energie of dat ze ieder 10 blikjes red-bull op hebben. Erg gezellig, ben weer blij als die gast weer in Spanje is. Maar ja nog een paar dagen volhouden. Komt goed!!
Verder is hier alles wit en koud dus.
He kerel veel plezier verder en houdt ons op de hoogte. Altijd leuk leesvoer!!!
Veel groetjes uit V'beek -
02 December 2010 - 17:08
Familie Naranjo:
ha Erik,
Weer een geweldig mooi en interessant verhaal van jouw,
maar wij zitten hier mooi in de kou.
Jij maar klagen over dat beetje regen,
dat zou voor ons zijn , een zegen.
Sneeuw die zul jij nou moeten missen,
maar daar gaan we niet over kissebissen.
Hier in Venray is alles oké,
druk aan het werk olé.
Komend weekend komt sint er weer aan,
heel Nederland kan er dan weer tegenaan.
Wij wensen jouw nog veel plezier,
en ook wij genieten wel hier.
Heel veel groeten uit Venray,
Joeri, Shadira, Andres en Thea
02 December 2010 - 18:21
Ronald:
Ha ex-(K&M)collega,
Die baard was natuurlijk om toch nog iets aan Sinterklaas te doen. Je hebt mij inmiddels wel overtuigd om ook eens Down Under te gaan. Maar ik vind Amerika al zo lang vliegen... Blijf je dagboek bijhouden en vergeet vooral niet te genieten!
Groeten -
02 December 2010 - 20:50
Marlies:
He Erik,
Ik heb het gelezen hoor, haha toch jammer dat je de zitting in Milsbeek gemist hebt...Maar wow zou best willen ruilen!! Al is het alleen maar om die rot sneeuw hier te ontwijken!!
hahaha gelukkiig is die baard eraf man!!!!
Tot spreeks!
X Marlies
04 December 2010 - 10:55
Buit:
He Ericho,
Ik wist niet dat ze daar ook baard-apen hadden ?? goed te horen dat je je niet verveelt, en zo'n pinguin is leuk voor thuis man !!! HU....
Heel veel plezier bij/met de kiwi's.
Ben benieuwd wat je daar van vindt, en we horen het wel.
Mzzl
M & H & M -
05 December 2010 - 19:07
Rene:
Hey erik heb de verhalen weer gelezen/
Hartstikke leuk allemaal en gelukkig is de baard weer weg.
Bedankt voor het sinterklaas bezoekje het was weer ouderwets schrikken.
Groetjess Rene -
06 December 2010 - 21:50
Tante Marian:
Hallo Erik
Geweldig omzoveel leuke en interessante dingen te kunnen
beleven.Geniet ervan .
Wij volgen je verslag.
groetjes vanuit tVen -
07 December 2010 - 02:34
Anne Van Der Zee:
Erik!! Dat Juud er goed uitziet kun je wel zien op die foto!;) Je hebt wel de mooiste uitgekozen zeg...pff! :P Hoe is het?? Je bent in Sydney nu, of niet? Wij vliegen naar Fiji vanavond, want het Australische avontuur is afgelopen!: ( Treurig, maar waar! We hebben genoten van je gezelschap op de tour hoor! En heb je inmiddels al een naaisetje kunnen bemachtigen, of andere gezellige dames die je te hulp schieten, mocht dit nodig zijn? X -
07 December 2010 - 02:35
Anne Van Der Zee:
Bedankt trouwens voor het compliment! -
11 December 2010 - 13:16
Els:
goh erikje, uit je verhalen blijkt dat je ook actief kunt zijn!!!! leuk om te lezen wat je allemaal bezoekt. Doet mij watertanden...wie weet. Geniet er lekker van en blijf ons verrassen met je leuke en grappige verhalen. Veel plezier, en ik vind dat je wat meer alcohol moet drinken. Je buikje zal zich dan iets beter verdelen, hahaha
groet B1