Sydney --> Auckland --> Raglan
Door: Erik
Blijf op de hoogte en volg Erik
12 December 2010 | Nieuw Zeeland, Raglan
Allereerst allemaal erg bedankt voor het reageren op mijn verhalen. Weet ik dat ik ze niet alleen voor mezelf schrijf. Blijf dat doen dus.
Vrijdag 3 december
Vandaag een dagticket gehaald voor het openbaar vervoer van Sydney waaronder de Ferry’s. Sydney heeft een redelijk groot veerboten netwerk binnen de haven. Vandaag dus een beetje rondgevaren van voor naar achter en van links naar echts. Even wezen lunchen op de bekende Manly Beach. Mooi strandje en even pootje gebaad in de Pacific Ocean. Heb ik deze trip toch aan 3 kanten van Australië in de zee gestaan. Daarna beetje op tijd terug naar het hostel want heb een afspraak vanmiddag met Anouk en Niels Schallenberg-Liebrand. Anouk had een prima routebeschrijving gegeven. Ze wonen bijna midden in het uitgaanscentrum van Sydney. De vorige keer dat ik hier was zaten ze nog in een hotel. Anouk had thee uit Nederland, lekker, en… Chocolade pepernoten en Marsepein. Moeder Schallenburg bedankt! Dat was dan meteen alles wat ik van Sinterklaas heb meegekregen dit jaar. Na de thee met Anouk naar de Thai gelopen waar Niels inmiddels ook was. Daar even enorm lekker gegeten. Met stokjes, maar dat moet ik nog even oefenen. Dus een toevallige vork op tafel was wel handig.
Zaterdag 4 december
Goodbye Australia…Welcome to New-Zealand.
Backpack gepakt, metro naar het vliegveld en op naar Nieuw-Zeeland. Prima vlucht gehad, mocht bij de nooduitgang zitten. De beentjes lekker gestrekt dus. Na de hele douane procedure shuttle naar het centrum gepakt en ingecheckt in het hostel. Nog een klein rondje door Auckland gemaakt en verder wat tv gekeken. Tijdsverschil is nu precies 12 uur. Lekker makkelijk. Dit blijft de komende 6 weken ook zo.
Zondag 5 december
Vandaag eerst maar eens een gat in de dag geslapen. Heerlijk. Daarna op zoek naar wat ontbijt en een Lonely Planet van Nieuw-Zeeland. Toch wel handig om zoiets te hebben. Daarna nog ff verder gekeken naar een manier om Nieuw-Zeeland rond te reizen. Er zijn verschillende bedrijven die hetzelfde doen maar wil eigenlijk wel de beste hebben. Tenslotte redelijk op tijd gegeten voor pakjesavond. Beetje sneu verhaal. Geen Nederlander te bekennen in dit hostel. Dus mezelf maar op een film getrakteerd. Due Date. Best gelachen. Daarna nog wat gedichtjes gemaakt voor thuis. En ff op internet gezeten.
Maandag 6 december
Vanmorgen maar eens op tijd opgestaan. Eerst een busmaatschappij geboekt om New-Zealand rond te gaan. Daarna een gratis dagtour gedaan met de concurrent. Deze gratis tour is bedoeld om klanten binnen te halen maar ik had het idee dat iedereen ongeveer hetzelfde doel had. De Auckland bridge gratis beklimmen. Maar voordat het zover was zijn we eerst een soort van vesting op/in een vulkaan wezen bekijken. North Head genaamd. Rond Auckland liggen een heel aantal vulkanen. Deze zijn allemaal niet meer actief. Maar in vroeger tijden werden ze gebruikt als uitkijkpost door de Maori (oorspronkelijke bewoners van New-Zealand) en later als uitkijkpost door de Engelsen. Het leger van NZ heeft er later zelf ook haar verdedigingswerken op gebouwd. Daarnaast een heel tunnelcomplex gegraven door de vulkaan heen voor de militairen. Een groot deel daarvan is gewoon te bezichtigen.
Daarna even geluncht en te horen gekregen dat we de brug niet kunnen beklimmen omdat er een groot cruiseschip in de haven ligt en die voorrang hebben op niet betalende backpacker bedrijven. In de plaats daarvan naar Mount Eden geweest. Dit is de hoogste vulkaan rond Auckland en heeft een prachtig uitzicht over de stad.
Dat was de laatste stop het toertje. Daarna weer gedropt in de stad en heb ik mijn goede daad voor vandaag verricht. Vlak bij het hostel zit een kappersschool. Daar kun je je gratis laten knippen door kappersstudenten. Ik had geluk. Mijn student kreeg deze week zijn diploma dus het ziet er weer enigszins toonbaar uit. Verder wat te eten geregeld en op tijd naar bed. Morgen gaan we echt beginnen.
Dinsdag 7 december
Vanmorgen er op tijd uit voor het eerste deel van mijn trip met Stray. Het schijnt dat Auckland de op 3 na grootste stad ter wereld is. Niet door het aantal inwoners maar door het aantal kilometer oppervlakte. Schijnt dat een aantal kaartenmakers nogal enthousiast waren. De eerste stop die het vermelden waard is was bij het Goat Island marine reserve. Een nationaal park op het water rond Goat Island. New-Zealend heeft 52 Goat Islands. Dit was omdat de Engelsen een stel geiten op een eiland loslieten zodat ze wisten dat wanneer ze een keer terugkwamen er waarschijnlijk meer geiten op het eiland waren en zo hadden ze dan wat vers vlees op voorraad. We hebben hier een tochtje op het water gemaakt met een glazenbodem boot. Beetje visjes kijken. Daarna door naar onze eindbestemming en basis voor de komende 2 dagen, Piahia. Wen maar aan de namen want de meeste namen hier zijn Maori. Valt niet mee ze te onthouden. Hier ingecheckt in het hotel. Een tour uitgekozen voor donderdagmorgen en wat rondgegeken in het stadje. Piahia ligt aan de Bay of Island. Een baai vol met 144 eilanden. De avond verder doorgebracht in de kroeg van het hostel. Voordeel van Nieuw-Zeeland. De drank is iets goedkoper dan in Australië.
Woensdag 8 december
De bus vertrok vanmorgen om 7 uur voor een toer naar de Far North van Nieuw-Zeeland. Het noordelijkste punt. Ook Nieuw-Zeeland is best groot. De eerste paar uur bestonden dan ook voornamelijk kilometers maken en genieten van het uitzicht. De eerste serieuze stop was dan ook in Waiharara, een stuk grond wat niet opgegraven is. Het grootste deel van de grond in deze regio is omgewoeld door Gumgravers. Heel vroeger stond Nieuw-Zeeland voor met bomen die gum (amber) gebruikte als stolmiddel voor afgevallen takken en dergelijke. Om de boom te beschermen. Nu is men er 1850 achter gekomen dat deze gum heel goed te gebruiken is om hout tegen weersinvloeden te beschermen. De bomen die op Nieuw-Zeeland stonden zijn in de eeuwen (en dan echt honderdduizenden jaren)gelden een aantal keer omgespoeld door vloedgolven. Maar door de samenstelling van de grond zijn deze bomen geconserveerd gebleven. Omdat de bomen die aan de oppervlakte stonden gerooid zijn door de Engelsen was er aan de oppervlakte op een bepaald moment geen gom meer te vinden. Maar onder de grond wel. En het was lucratief om die oude bomen op te graven en gum hiervan te verkopen. Dit was met name in erg drassig land. Tot aan de 1e wereldoorlog hebben mensen hier gegraven naar gom. Deze stop had dus betrekking op hoe de gumdiggers werkten en welke bomen hier vroeger stonden. Er staan er nu nog enkele oude en verder wel wat jonge. Maar dat gaat nog duizenden jaren duren voor die bomen weer in hun oude staat zijn.
De volgende stop was bijna op het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland. Een strandje om even de lunch op te eten.
Na de lunch Cape Reinga. Het noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland. Dit is ook de plaats waar de Tasmaanse zee (tussen Australië en Nieuw-Zeeland) en de Stille oceaan elkaar ontmoeten. Bij niet zo’n mooi weer schijnen de golven hier echt tegen elkaar aan te slaan. Vandaag was echter een schitterden zonnige dag met een hele kalme zee. Niets te zien dus.
Na wat foto’s gemaakt weer verder om wat te gaan Sandboarden. Erg hoge duinen hier, dus weer veel lol gehad.
Na de zandduinen richting 90 mile beach. De naam is niet helemaal correct. Het zijn een strand van 64 mijl en een van 26 mijl gescheiden door een landtong. Maar dat mag de pret niet drukken. Met de bus met 100 km per uur over het strand heen. Onderweg zelf nog een koppel wilde paarden tegengekomen. (maar die horen hier ook niet thuis) Maar wel leuk om te zien.
Na een kilometer of 100 op het strand weer het binnenland ingereden. Nog even gestopt bij een houtwerkbedrijfje. Hier maken ze van de oude boomstammen die ze opgraven weer meubilair en souvenirs. De trap van de eerste naar de 2 verdieping is een wenteltrap gemaakt uit een boomstam. Je loopt als het ware in de stam omhoog. Heel gaaf gemaakt. Het pand is later ook om deze trap heen gebouwd.
Op de terugweg nog wat fish en chips gegeten en daarna weer naar het hostel.
Donderdag 9 december
Vanmorgen een dolfijnwatching tour gedaan door de Bay of Islands. En als we geluk hebben kunnen we zelfs met de dolfijnen zwemmen. Het is weer prachtig weer vandaag en een hele rustig zee. De dolfijnen zijn alleen niet thuis. Pas na 2 uur de baai door varen spotten we eindelijk wat dolfijnen. Met deze mag helaas niet gezwommen worden. Inmiddels heeft een van de andere boten wel een groep dolfijnen ontdekt. Snel daarheen gevaren. Deze dolfijnen hadden wel zin om wat rond de boten zwemmen maar zodra er mensen van een andere boot het water ingingen waren ze weg. Niet zwemmen dus. Wel jammer maar wel wat leuke foto’s van dolfijnen en een mooie rondvaart door de Bay of Island gehad. De middag verder doorgebracht op het strand en tegen de avond terug naar Auckland gegaan.
Vrijdag 10 december.
Vandaag onderweg gegaan richting de overnachtingsplaats Hahei. Voornamelijk kilomters maken om daar rond de middag aan te komen. Na in het hostel te hebben ingecheckt met de groep een wandeling gemaakt naar Cathedral Cove. Een schitterende kustlijn met allemaal kleine strandjes. Daarna richting de hot water pools gegaan. Een klein eindje buiten Hahei is een strand waar bijna kokend water uit de grond komt. Als het tij laag is kun je dan ook zelf een badje graven waar je het warme water kunt mixen met het koude zeewater om je perfecte badje te maken. Maar een verkeerde stap en je verbrand je voeten. Waren erg veel mensen op een heel klein stukje strand. Maar toch wel leuk om een keer te doen. Het hete water komt hier omhoog omdat dit het begin is van een scheur in de aardkorst. Nieuw-Zeeland bestaat voornamelijk uit vulkanen.
Hierna gedoucht en gegeten. Na het eten samen met een Engelsman nog even uit verveling richting het strand gelopen. Daar was iemand een kampvuurtje aan het stoken. Wij even een praatje met hem maken. Er ff bij gaan zitten. Vervolgens komt er nog een stelletje aangelopen. Die kwamen er ook bij zitten. Wat flessen drank geregeld en zo werd de groep steeds groter van mensen die aan kwamen lopen en er bijna kwamen zitten totdat er op een gegeven moment 30 mensen ofzo rond het vuur zaten die elkaar allemaal niet kenden. Hele gave ervaring. En dat vonden zelfs de kiwi’s die erbij zaten. En als zelfs de local’s het goed vinden…
Zaterdag 11 december
Na een niet zo hele vlotte start vandaag eerst weer een heleboel kilometers gemaakt richting Raglan. Onze plaats voor de nacht. Hier rond de middag aangekomen. Raglan is een van de betere surfspots van Nieuw-Zeeland. En vanmiddag hebben we dan ook met de groep een surfles genomen aangezien dat er in Australië deze keer ook weer bij ingeschoten is. Vandaag les gehad van de beste. De kampioen van Nieuw-Zeeland. (die man moet ook werken voor zijn brood) Maar dat surfen valt nog niet mee. Eerst wat droog geoefend hoe je op je plank moet klimmen. Droog natuurlijk geen enkel probleem maar in de zee toch wat lastiger. Maar ik moet zeggen dat het me nog redelijk afging. Jaja, zie ook de foto. Ik als surfdude. In ieder geval veel gelachen als je zelf of iemand anders weer van zijn/haar plank af ziet vallen.
In het hostel is vanavond een groep reisagenten die een snoepreisje aangeboden hebben gekregen van het bedrijf waar wij ook mee reizen. Onze gids kijkt er al 2 dagen naar uit want het schijnt een enorm feest te gaan worden.
En dat werd het. Maar wel anders dan verwacht. De baas van Stray (tourcompanie) is er zelf ook en hij betaalde de drank voor het feest. Nu horen wij wel niet bij die touragenten maar we hebben onze bijdrage wel geleverd aan zijn bedrijf. Dus gratis drank ook voor ons. Maar voordat het feest kon beginnen viel de stroom uit. En dan in de hele regio. Dus het werd een feestje bij kaarslicht met wat mensen die gitaar speelden voor de muziek. Erg leuk uiteindelijk.
Zondag 12 december
Vandaag een extra dag in Raglan. De helft van de groep blijft hier en de andere helft gaat door. Dit heeft ermee te maken dat ik even rustig aan kan doen omdat ik anders te vroeg in een andere plaats ben voor een aansluiting. Heel ingewikkeld verhaal. Heb gisteren ook een enorm schema gemaakt van wanneer ik waar ongeveer ga en moet zijn in Nieuw-Zeeland. Voelde me net een Duitser. Schema’s maken.
Eerst maar eens lekker uitgeslapen. Dit verhaal getypt. De was gedaan. Beetje van het weer genoten. Na de middag nog even een bushwalk gedaan rond het hostel en weer verder gegaan met relaxen.
Voor zover weer mijn belevenissen. Ga proberen om weer iedere zondag wat op internet te zetten maar weet natuurlijk nooit of dat gaat lukken.
Groeten Erik
PS Heb een nieuw nummer. Mocht iemand behoefte hebben om me te willen spreken. +64-220118081
12 December 2010 - 11:29
Chris En Annemiek:
Ha Erik!
Leuk om al je verhalen te lezen, vooral als je hier in het koude Nederland zit, met nu regen en vorige week sneeuw....
We wensen je nog heel veel plezier en een mooie reis verder, en alvast mooie kerstdagen daar, maar dat zal wel lukken zo te zien!
Groetjes uit Broekhuizen,
Annemiek en Chris -
12 December 2010 - 11:36
Willemein:
hey Erik,
Raglan is vet! heb er een week of 3 gezeten en heel veel gesurft. Mooi hostel (als het dezelfde is waar ik ook heb gezeten) en lache mensen.. nieuw zeeland is echt fantastisch! niet vergeten een canyon swing te maken op het zuidereiland!
goede reis!
willemein -
12 December 2010 - 12:32
Familie Naranjo:
Ha Erik,
weer leuk om te lezen hoe gewelidg jij het daar hebt.
zijn wij jaloers......toch wel een beetje.
Shadira heeft vanmiddag haar eerste optreden met het nieuwe koor Transparant. wij gaan zodadelijk kijken en luisteren.
verder gaat het hier zijn gangetje, op naar de kerst.
groetjes Thea, Andres, Joeri en Shadira. -
13 December 2010 - 09:53
Twan En Cindy:
Hé Dude!
Heb je verhaal weer aandachtig gelezen, wederom veel gezien en gedaan.
Veel plezier bij de Kiwi's!
gr. Twan en Cindy
13 December 2010 - 12:03
Els:
leuk Erikje, vooral die mooie korte/zwembroek. Je bent al helemaal in stijl als surfdude. Nog heel veel plezier, en laat dat vingertje maar zitten. We zijn toch al jaloers genoeg.
tot het volgende verslag, have fun -
13 December 2010 - 18:25
PC En Kids:
Ha!
Jij hebt het echt goed, hier sneeuwt het alweer een beetje. Maar ja we mogen niet klagen er valt toch niets aan te doen.
Wel gaaf weer al die foto's en je verhalen. Je hebt het er goed naar je zin, dat lezen we graag. Alleen jammer dat je er met mijn verjaardag niet bent 'savonds met gourmetten.
Sven vondt je trouwens een stoute jongen, je mag je middelvinger niet opsteken dat is niet netjes!!
Nog heel veel plezier verder!
Groetjes van ons allemaal!!!!! -
15 December 2010 - 09:40
Michel, Henrita Mick:
Ha Erik,
Erg leuk om die verhalen van jou te lezen, krijg al een beetje heimwee naar Nieuw-zeeland, ik zie wel herkenbare foto's en activiteiten. Heb je voor je zelf ook nog een lekker warm badje gemaakt. Was wel lekker warm.
Ben benieuwd naar je volgende verhalen.
Geniet er maar van, je gaat denk ik nog een hoop zien en beleven.
Groetjes Michel, Henrita en Mick
19 December 2010 - 00:58
Coby:
hey Erik leuk hoor om je verhalen weer te lezen,wat maak je weer geweldige dingen mee.
En wat een mooie en leuke foto's weer.
geniet ervan,want hier is het prut weer vanmorgen -11 en sneeuw sneeuw en nog es sneeuwJij zit er beter voor!!
groetjes van uit doitsland xx